In lucrarea de fata adun la un loc rezultatul cercetarilor desfasurate de mine pe parcursul unei jumatati de veac. Unele dintre ele au fost deja publicate in reviste, altele apar pentru prima data in aceasta carte. Am pastrat aproape integral textul celor tiparite, fiind mai apropiat de ritmul desfasurarii experimentelor.      Am transferat unele concluzii rezultate din experimentele bioptice si la studii fizionomice, cum si la posibile aplicatii legate de schita lui Brancusi Relativement tel que moi.

      Recomand ca, inainte de a citi cartea, sa se parcurga textele de la articolul Exersarea privirii bioptice, teste care, de altfel, sunt adresate tuturor, inclusiv elevilor si varstei a treia.

      Unele capitole, pe care le-am considerat mai reprezentative, sunt traduse in limba engleza, dupa cum, la sfarsitul unora am atasat un rezumat in aceeasi limba.

      Arta bioptica este un domeniu nou in comunicari vizuale. Se prezinta tehnici de grupare rationala de stimuli vizuali diferiti pentru ochiul stang fata de ochiul drept, altii decat cei din stereoscopia naturista. Acesti stimuli constau din forme, linii si pete de culoare ce pot fi observati simultan, cu fiecare ochi in parte, folosind cateva mijloace descrise in lucrare. ca rezultat aparforme in spatii virtuale, neconventionale, cu profunzimi care cresc in timp, provocate de semne statice, la care se adauga combinatii psihofizice de culori ce se detaseaza de suport cu nuante sidefii, fluctuante, fantomatice. Cercetarile mele au condus la dezvoltari perceptuale netraite inca, care se adreseaza urmatoarelor domenii: arte plastice, psihologie experimentala, medicina, antropologie, antrenamente militare si altele.

      Procedeele descrise in lucrare permit realizarea de crochiuri artistice in colaborare prin INTERNET. De asemenea, se pot dezvolta studii personale in domeniile mentionate si stabili comunicari intre specialisti.

      Perceptiile provocate de Arta Bioptica conduc la extinderea normalitatii psihofizice. de aceea, noul domeniu ar putea primi subtitlul de ARTA METAFIZICA. Trairile, intr-o buna masura meditative, legate de misterul existentei, ar intra in categoria acelora provocate de Pictura Metafizica a lui Georgio de Chirico.Pentru a face cat mai explicite descrierile, a fost necesar sa definesc pe cat posibil efectele reproductibile tipice, precum:

amestec psihofiziologic al culorilor, antanta (acordul) retinelor. antispatiu plastic, armonie spatiala, bispatiu plastic, ciclu psihic, dinamica profunzimii spatiului, distanta spatiala, efecte hiperrealiste, hiatus plastic, gradient vizual, hiperspatiu plastic, spatiul si timpul in arta bioptica, etc.

Liviu Iliescu